Thursday, December 18, 2008

New Classic

aku bgn pagi dan bersusah payah mengharapkan PPP aku ade. dah la time nk g kelas pagi tadi still gelap, berkabus n sejuk nk mati. aku gagahkan jugak diri berbasikal lawan segala kesejukan n hidung aku yg berair2 sbb sjuk ni. smpai2 je, tunggu dlm 15 minit, cikgu aku x dtg. ceh. pg la aku n charles tanye kat office n makcik tu pon kol la profs ktorang tu. skali dia ckp profs ktorang x dtg! huhu..;dari smlm agi aku ekceli dah hesitate nk pg ke x kelas sbb ade uneasy feeling yg cikgu tak dtg n takde PPP untuk grup aku. aku siap buat announcement kat YM, tanye nk pg ke tak pagi ni. skali mmg btol xde..wat perabih mukus aku je..;(hanis n raffizi, u guys were rite, 'PPP je pon..;x yah g lah'..nyesal plak tak ikut ckp korang. HAHA)

so ape lg, aku pon cabut je la balik umah. since dah mmg aku takde kelas ptg ari ni, maknenye aku free satu hari. on the way balik umah, terigt nk beli brekfast n susu sbb lapor pulak la kan pepagi tu. its only 8.45 pagi n still baru nk cerah2 gtu. aku pon stop by kat satu kedai roti dekat ngan kawasan rumah ni n beli 2 roti croissant n satu roti pnjng yg ade coklat chips n cream puff dlm dia. tu la santapan org2 peghancih ni pepagi untuk sarapn diorang. nak tanak aku pon mkn jugek le. merase jd europeen kejap. ape, korang expect ade ke org nk jual nasik lemak atau roti canai ngan teh tarik kat france pepagi ni? takde bai...harapan la....(God i miss nasik lemak damn much! T_T). balik umah, mkn roti2 tu dgn 2 ketul cheese serta segelas susu sambil dok layan emel2 yg masuk pagi ni. after that, layan plak satu muvi ni..Another Cinderella Story


2 bijik croissant n roti ape ntah pnjng sket pastu ade coklat chip kt dlm..

fromage @ cheese cap La Vache Qui Rit (lembu yg tersengeh)

donno y, cepat bnar aku jatuh cinta ngan movie ni. aku tgk online je. kat utube pon ade. sbb ape aku suke? sbb ade bnyk nnyi2 n dancing n yeah that makes me move bro! jln citer pon best jgk la. n dlm bnyk 2 lagu dlm citer tu, aku tertarik dgn satu lagu ni, New Classic nnyian pelakon utama citer tu sndiri, Drew Selley. he sounds good, suara best. n FYI, aku baru tau, selama ni suara yg aku admire dlm movie High School Musical untuk lagu2 Zac Efron, is actually sore dia! mati2 aku igt Zac yg nnyi, ghupe2nye hampeh. srupe cam Shah Rukh Khan jugek. tp tak same la dlm kes SRK, sbb penyanyi utk SRK tu wajahnya takde komersial value, so xleh kuar tv. sore je best..hee. tapi Drew ni pon blakon best, so bleh la blakon filem smbil nnyi lagu sndiri. cool! n he's a good dancer too.

takde lagi sedeyh. aku dah letak lagu New Classic tu kat player aku di tepi kiri blog ni. ekceli ade 2 version, dgn tajuk yg sama. satu version rancak, satu agi version acoustic. lirik pon lain untuk dua2 lagu ni. melody 80 percent different, cume ade satu part je yang diorang ade melody same. frankly i love both songs, best. yg first version aku suke sbb dia rancak n ade komposisi chord n melody yg best, n really are my type of music. yg 2nd tu pon best, jenis acoustic ballad yg mmg kene ngan jiwa aku. korang kne tau satu perkara, aku ni bukan jenis yg suke sgt ngan lagu omputih, UNLESS lagu tu pada pandangan aku best, n kalo sekali dgr je dah bleh masuk dlm pale aku. ha, that means lagu tu aku suke ah. sorry, selektif sket bab2 lagu omputih ni.

so, dua2 version aku letak kat dlm playlist tu. korang cube dgr, mane satu pilihan korang? eheh. aku xde la nk buat poll by sms or by tv mcm dlm Impian Ilyana kat tv3 tu. but since ade ruangan komen ni, boleh korang bg pndapat kan? bukan ape. sbb aku nk letak yg paling seswai as OST Viedash ni. well, i'm waiting guys! tik tok tik tok....

p/s : aku cerewet bab2 lagu... \Ô/..;hamik aku siap pakai topi lagi angkat tangan. haha

Monday, December 15, 2008

Joget Kenangan Manis

keboringan punya pasal, aku dok la kobek2 aku nye hard disk. skali terjumpa la satu video yg buatkan aku tersenyum n tergelak sorang2 mlm smlm sblom tido. file video ni besar, n aku dgn susah payahnye cube mengecik2 kan saiz file dia tu n akhirnya misi berjaya! ape lg, aku pon terpk la nk upload kat blog, n nk share one of the sweetest moment that i have, being a prep student in Colmar..

video ni hubby kak Nab yg capture, n kak Nab bg ktorang salinan cd ni (danken Kak Nab!) time ni, ktorang kne perform untuk majlis birthday agong yg dibuat kat Bern, Switzerland. eventho ktorang bdak2 france, tp ktorang agak la dekat dgn kakitangan embassy Malaysia di Swiss berbanding embassy di Paris. so, since Colmar ni x jauh s gt dari Swiss, ktorang pon diundang jgk dtg utk tolong2 kat mjlis ni. refer la kat entry June or July this year, ade kot aku sohsehsohseh pasal mjlis ni.
n diorang mintak ktorang buat persembahan n ni persembahan dari bdak2 JPA batch aku (n Mali yg dipaksa masuk).

there, aku n Izyan as the singers, n then those 4 hunks behind us,Adi, Fariz, Mali, n Khalid. seriously, they were all so supportive n actually i did kinda have a shock bcoz these guys really can dance! (dont even bother about their 'kayu') dah lame kak Mas mintak, n ktorang dah tinggal 3 hari agi nk pg, baru la praktis. kelam kabut cam hape. men tangkap muat je. walopon takde la superb wat had we presented, but still, satisfying enough.

video

huuuuuuu T_T tibe2 rindu bdak2 ni. miss the good old days in Colmar...kalo la bleh balik putar masa......

p/s : sbb tu aku balik Colmar krismas ni...huahuah

Saturday, December 13, 2008

the Grève-Twilight Saga


Tak tau nk ckp sakit ati atau patut aku gembira dgn strike ni (OK, tanak hipokrit, aku HAPPY ade strike sbb xde kelas ngeee ). Bile la bdak2 ni nk benti buat mogok. Stiap pagi aku dtg kelas, mesti sia2 sbb smpai2 je, ade AG (assemblé général = perhimpunan umum ) dan ktorang student n profs2 bkumpul n brbincang. Deyh la..stiap kali vote, mesti ramai vote nak block kelas, means diorang tanak buat kelas. Itu la bestnye dok sini, sbb student ade kuasa jugak, bukan profs2 je yg buat decision. Skali je aku pg AG minggu ni, tu pon ari rabu pagi. Lepas AG, buat vote, ramai tanak kelas aritu. So bercuti free la aku. Dah la ptg selasa seblom tu mmg takde kelas sbb bnde alah ni. Dah 3 minggu dah ptg selasa aku takde kelas. Mati la nk catch up DAO. Pastu khamis pon takde kelas, n jumaat still ade AG juga pepagi, tapi aku x pg. Aku just msg Shobana n tanye, ari ni IUT block tak, n dia kata block lagi. Wah, cuti lagi aku jumaat. Tapi pagi tadi, pagi sabtu, test atom aku tetap brjln. Tp aku kuar2 kelas je, nmpk plak notis, kata ari isnin ni ade AG LAGI SEKALI n aku sure n sah2 aritu pon xde kelas. Wat pe nk buang mase penat2 ngayuh kan? Haha. Pastu ari selasa plak, ade journée nationale de mobilisation de l’IUT (hari tak bergerak seluruh IUT di France, means satu France x bukak kelas kot ) . tapi selasa tu stilla de xtvt, xtvt mogok rr. Nk tergelak gak ekceli tgk list2 xtvt tu. Cool , tp mls nk menyusahkan diri. Heeeee

Aku tgk ade nk buat perarakan mogok la..n nk buat petition, nk buat ceramah kat org ramai n mcm2 lagi. Tak silap aku tadi pon, ade aku terbaca, diorang kata nk buat kelas waktu mlm n TIDO jugak kat IUT mlm tu. OH noONonNO..jgn harap la den nk join eh. Heee. Pastu yg lawak nye, untuk perarakan tu, diorang bagi nama. Mission d’escargot ke ape ntah ( misi siput ), pastu diorang tampal gambar sekor siput yg comel tp muke mmg nyekit gile. Hee. Aku rase diorang bagi nama tu sbb perarakan tu kan jln slow2 kot. Ntah..

Waaahh..smpai selasa ni la dapat cuti ni gtu. Sminggu rr gtu. Then kelas 3 hari ( if IUT x block smpai jumaat la =D ) after that cuti krismas. Fuh…sejak selasa aritu mmg aku bosan gile..;seb baik la, pada petang rabu nan indah…aku dpt satu parcel kotak ini…



kotak apekah ini? jeng jeng jeng...


gunting segala salotep..


bukak! voilà...kamus apekah?


HAHA..The Twilight Saga.. tebal mcm kitab sekor2. mcm novel Harry pOtter gak tebal dia..suke rr combination kaler hitam merah n gambar cover diorang. tak menggambarkan langsung isi cerita..


the Twilight Saga

HAHA. Dah smpai sudah 4 novel Twilight Saga aku. Ari tu ntah cane ntah, aku dok surf2 kat amazon.fr, then search novel Twilight, since aku dh jatuh cinta dgn movie tu. Dah brape kali tgk ntah sbb jalan crite yg sangat la best. Pastu, kat website amazon tu, aku search sume novel dlm series Twilight saga n ntah camne, aku bleh plak TERbayar n TERbeli. =D sebagai akibat, melayang la sket duit….heeee. ade 4 novel sumenye, Twilight, New Moon, Eclipse n Breaking Dawn. Tak tau la aku hyper sgt nk baca novel2 ni sume, n dlm masa 2 hari, mlm khamis smpai la jumaat mlm, aku dh dpt dpt abeskan novel first, Twilight. Syok sgt baca sbb jln citer best. Lagi best dari dlm movie kot sbb dlm movie ubah2 sket. Cuma dlm novel takde scene suspen dlm hutan yg first Bella bg tau Edward yg dia tau Edward vampire. Dlm novel lain sket, lagi cool n tak berdebar, time dlm kerete lepas Bella diselamatkan oleh Edward dari kne kacau kat Port Angeles…n, Edward dlm novel lagi la super sweet dari dlm filem. Ngan ayat2 cinta dia, fuhlamak…kalah aku. HAHA

Siyes la korang baca la. Best. Skrg ni aku nk stat bace dgn New Moon plak. Worth aku rase beli sume tu..sbb citer dia sgt best……

P/s : sengal nye komp kecik ko tanak hidup ye? Amik ko aku sisih ko…huhuhuh. N Mr Khairi, bertamabh benci la mung dgn mamat setan durjana Edward ni sbb ade sorang makcik kat Besançon ni pon ckp beliau super handsome. HAHA ( Naa ampun! \O/ )

Friday, December 5, 2008

oh hari ini...

pusing2, sampai balik wiken. sungguh gembira sbb jumaat mlm ni dah boleh buat bnde2 yg dpt merehatkan diri. tak sedar pon kejap da blalu sminggu. tinggal lagi 2 minggu sblom cuti krismas. tolonglah dah tak sabar nk blah dari Bordeaux ni dan berjalan2 lagi (aktiviti normal cuti = jalan2)

juga hari ni aku rase, hari yg paling teruk dlm minggu ni. start kelas from 8-6, plus aku ade 2 test ari ni. dah la test sblah ptg, n pagi tadi plak 4 jam dok kat lab wat experiment pasal transfert thermique. pning2. n pengalaman teruk, tpakse meredah hujan dan angin yg kuat gile babeng punye. sejak dok bordeaux tak pernah aku terase cam kene heret dgn angin, tmbh2 naik beskal, korang bayang la cane seksa dia. pagi tadi kluar hujan jgk, tapi tak lebat. sampai2 je ket IUT, terus hujan benti. adeh. pastu balik umah tgh hari sbb nk lunch. dah siap mkn pizza segera ape sume, bace2 emel n paper online, aku pon stat la nk gerak balik g IUT sblah ptgnye utk exam math n transfert thermique yg cam haram tu.

tak tau la ape nasib, aku start2 naik beskal je, takde alarm, takde petunjuk, tibe2 je..ZZZZZZUUUUUUUUUUUUSH ! hujan turun lebat gile2 + angin yg sgt kuat. takde nak kasik2 warning, terus je mncurah2. dah la time tu tak smpai pon lagi separuh jalan. dgn gagahnye aku kuatkan jugak diri g IUT sbb nk pekse punye pasal. sanggup ku redahi segale kat depan mata smpai satu thp aku rase nk patah balik umah je sbb penat sgt lawan angin. time tu, rumah aku still dekat lagi sbb aku pon baru suku je jauh dari umah. tapi takpe, harung jugak la.

smpai2 IUT, aku mmg dah exhausted gile2. dgn baju sume basah, jeans kasut n stokin sume cam kne rendam dlm baldi, aku masuk la IUT. mase tu tak pk pasal test pon, just pk cane aku nk keringkan baju ni sbb sgt tak selesa. then merasa la aku 4 jam test petang tadi dgn all wet from head to toe. dgn soalan yg mmn tak kesiankan student, tmbh plak dgn jeans kasut n baju basah pe sume, aku dgn sabar jawab sume soklan. sikit terganggu ekceli konsentrasi, sbb sejuk n kulit dah gatal2. adeyh. yg bestnye, hujan ni mcm dengki kat aku je. the moment aku masuk je dlm bgunan IUT, terus hujan benti gtu je. matahari tak segan silu kluar mnunjukkan diri. adeyh..wat a day...

dah, kerana sangat tension yg amat, aku amik kputusan utk masak2, n mkn spueh hati smbil tgk citer Twilight. selamat la, citer Twilight ni sgt memikat hati aku dan buat aku terlupe dgn kesengsaraan ari ni. damn cool vampire dlm citer ni! how i wish i am a vampire. bleh buat aksi terbang2 n lompat2 melawan vampire2 yg jaat. n plus, this one vampire sgt pandai pilih baju. dress up smart seyh! tapi jgn harap la aku nk dress up cam dia. dia ensem so seswai la. aku hanya aku...terima seadanya..hahah



dah melalut plak. deyh..

Tuesday, December 2, 2008

Grève = Strike = Mogok


masuklah mane2 surat khabar ke, blog ke, atau ape2 je halaman bertulis mengenai mogok di France ni, sume org akan kate,..'ye, mogok di adalah sukan kegemaran orang2 perancis'. utk sape2 yg x tau, kat france ni la, stiap kali ade je government buat satu2 kputusan baru atau undang2 baru, then diorang tak puas hati dan merasakan kepentingan diorang terancam, akan berlakulah sesi mogok ni atau dlm bahse french nya, 'grève', atau in english, 'strike'.

dari pengalaman aku sendiri la yg dah dok kat france ni sejak september 2006 ni, tiap2 tahun akan ade je bnde alah greve ni. pastu pulak, diorang nye mogok ni bukannye jenis kecik2, yg buat perhimpunan ke ape ke. selain perhimpunan, diorang akan buat gak something like, tak dtg kerje atau menghentikan service2 public yg sangat menyusahkan org. contohnye mcm akhir tahun lepas, time presiden France, Nicholas Sarkozy buat sistem baru pasal bnde2 bersara ni. aku tak phm sgt ekceli ape masalahnye. tp yg aku tau time tu, bnyk tren2 n metro2 tak jln. pengangkutan awam terganggu sbb diorang tak dtg kerje n kesannye, menyusahkan cikgu algebra aku nk dtg ngajar, n mnyusahkan aku nk beli tiket utk holiday. sume ni diorang buat semate2 nk dptkan perhatian Nicholas dan nk tunjukkan betape tidak puas hatinye diorang dgn keputusan tu.

dalam mogok ada impian

mcm hari ni jugak. seluruh IUT kat france ni buat mogok sbb tak silap aku, ade satu undang2 baru mengenai IUT ni yg dibuat oleh tak silap aku minister education france. ntah, aku pon x sure. correct me if im wrong. kalau undang2 baru ni terlaksana, akan terancam la sistem IUT berserta diplome nya, dan juga IUT2 yg ade kat france ni akan ade masalah terutama dari segi penyaluran wang.

sebagai kesan sampingan kat ktorang yg student ni, director2 mula kumpulkan ktorang dlm satu suasana yg agak sempoi dan mule berceramah pasal apa yg sedang berlaku. diorang mintak ktorang same2 berjuang (ceh..huahah) dgn diorang nk tegakkan hak IUT. aku terase mcm berkumpul buat mesyuarat tergempar nk serang negara org je. n ptg tadi, sume IUT kat france ni tutup dan kelas batal. wahah..aku pula, profite la dgn tdo n tgk muvi je ptg tadi. ( matila dah dua minggu takde kelas technical drawing ngan informatique sbb bnde greve ni )

bukan ape, satu je aku salute dgn diorang2 ni. diorang btol2 amalkan sistem demokrasi yg mane rakyat juga berhak bersuara untuk tentukan nasib negara. diorang ni, dlm tv ke surat khabar ke, selambe je nk kutuk2 presiden. tak kesah pon nk kne saman ke, nk kne tutup stesen tv ke..sbb bnde tu takkan berlaku. sbb diorang sgt faham ape itu ertinya kebebasan bersuara rakyat = D E M O K R A S I

p/s: kalau la kat tv malaysia buat gtu, maunye terus nk kne tutupkan stesen tv tuh? sekadar renungan... =D

Sunday, November 30, 2008

Nafsu atau Perlu?

Kalau dulu, pegi supermarket je nk beli brg rumah, tak lain mesti aku beli brg2 msk je like sayur2 daging beras n ape2. Tp skrg ni aku tak tau la. Sejak study dah makin susah, dgn test yg tiap2 minggu ade, selera makan aku naik. N aku rase, ni bukan kes selera, tp nafsu nk mengunyah n ade something utk di ratah. Hal ini buat aku nye beg shopping betambah berat dari dulu2 dgn mknn2 yg bg aku kureng pekdah. Skrg ni, ape je ade depan mata, yg aku nmpk best utk dimkn dikala waktu senggang, aku angkut. Padahal takde la penting pon bnde tu. Skrg ni, wajib selain sayur daging beras, aku akan keluar dari kedai dgn snack2, choclate, roti2, jajan2, or tomato. Mesti ade punye. Aku baru perasan sbb selame ni tak penah pon aku camni walhal aku elak dari amik bnde2 camtu sbb bg aku dulu, watpe nk mkn lg bnde2 camtu kalo perut dah kenyang dgn meal yg kite buat.

Smlm je, mase pg nk beli brg rumah, aku dah tak tahan tgk promotion coklat2 sempena Xmas kat france ni. Ade la diorang bertingkat2 susun coklat kinder bueno n Ferrero Rocher, so dgn pantas je tgn aku gatal g amik satu kotak Ferrero Rocher. Takde la minat sgt nk mkn pon. Just suke2 amik sbb terase time tu nk mkn. Tp tak nyesal pon amik sbb balik2 aku pulun jgk. Tiap2 minggu mkn coklat ni, mati la bdn aku suke suki nk naik. Deyh

mari sama2 hilangkan stress dgn ini


sekarang ni pon aku ade feveret baru. Selain stiap hari mkn keju untuk sumber kalsium aku slain susu, aku jugak skrg dah ade kegemaran pelik. Stiap hari aku mesti mkn at least sbijik tomato sbgai desert. Aku takde la beli buah2 yg lain sbb aku tau aku ni jenis mls nk mkn buah sgt kecuali kalo dah siap siang ape sume. Tp tomato ni, suke suki je aku mkn stiap kali pas mkn lunch n dinner. Sparuh time lunch, sparuh agi time dinner. Padahal dlu2, tomato la buah paling aku x suke. Tp sejak dok hostel kan, kak Yah dewan mkn kat SESMA dulu diorang msk ape ntah mesti letak tomato. Sejak dari tu aku minat mkn tomato. Huahah...takpe, tomato adalah bnde yg berkhasiat, mkn bnyk2 pon no hal. Makin tambah cantik kulit ade laaa...skrg ni wajib aku mesti beli at least 7 biji tomato utk satu minggu. Sjibik sehari la. Heee. Mari sama2 kite mkn coklat dan tomato bnyk2 utk ksihatan bersama! =D

segala jajan yg wujud dlm umah..ade lagi yg korang tak nampak tu..huahah


p/s : tak sabarnye nk cuti. Sabor2..3 minggu je lagi. Yeay segale plan dah siap! N, tak tau la..ade org calonkan aku kat yoyooh.com utk Yoyooh Blogger Awards..sapekah?

Saturday, November 22, 2008

Char kuey teow à la française

Satu perkara yg best tentang minggu ni adalah, ade satu ari tu, aku sampai ade seploh jam kelas dlm satu hari. N ade satu hari tu, aku hanya ade 2 jam kelas dalam satu hari tu. Hahah..kire balance la eh. Penat2 gile berbayar dgn takde kelas plak n rehat2. N mcm biase, everyweek akan ade satu test n minggu ni test practical electric. Deyh, dah la dpt bnde susah dgn menatang osciloscope tu. Pening then nk buat kire2 dgn bnde segale wayar yg berserabut. Bak kate Nicholas n Charles yg dpt same tajuk ngan aku, SUSAH GILER . N mmg susah. Nasib lah..bnde dah lepas. Pastu plak, aku rase sgt terharu bile dlm bnyk2 profs aku ni, sorang je yg sebut name aku ngan btol. N dia adalah cikgu paling gile2 tp dia sorang je la yg pronounce name aku dgn btol. Name aku start dgn MOHD. So cikgu2 aku kat sini sume sebut MOHD mcm yg kite sebut kalo eja ni btol2( diorang sbut Mod). Tp cikgu gile2 aku ni yg ajar termic transfer ni, dia sebut MOHD as in MUHAMMAD. Tekejut gile sbb aku xpnah explain kt org2 french ni nape MOHD. Sbb aku mls nk explain pnjng lebar. Haha. Mase dlm kelas tu, time dia panggil utk kedatangan, dia sbut name aku MUHAMMAD n aku jawab la 'oui monsieur!' Mmberr2 sume pandang aku. Sbb diorang tak tau pon itu sbnrnye care sbutan yg btol n diorang tak pnah dgr pon ade org name Muhammad dlm kelas diorang. aleh2 aku plak yg jawab, tu yg diorang pelik smcm je. So diorang tanye la, ...c'est comme ça qu'on prononce ton nom? ( camtu ke care btol nk sbut name ko?) ahaha. Aku gelak je. Ye la..;so sume org yg dekat2 aku pon terangguk2 n senyum. Eheh...Jordis, my fren tanye aku ni dari mane. Aku ckp la dari Malaisie( malaysia ). n dia gelak. Dia baru tau. Selame ni bekawan takkan tak perasan aku punye french cam hape je tunggang tebalik jugak time becakap. Pe daaa...

agak tension gak sbb dalam mase sbulan ni kne siapkan projek PPP aku. Duh bnyknye kne type. Nasib baik aku dah buat sume. Tinggal type je. Takde la nk pening2 nk ngarang ayat2 french ni. N stiap kali datangnye jumaat, sume bdak2 kelas aku akan diserang sawan. Sbb esok sabtu n weekend, dah cam mls nk g kelas. So time kelas Chemical Bondings, bdak2 da cam mls gile bljr. Mr Laison dok explain kat depan, diorang ni bleh plak maen2 baling2 kertas kecik gumpal2 tu. Haha. Sronok gak tgk diorang maen. Sbb diorang maen sorok2 tp cikgu tu perasan gak. Tp dia sporting naseb baek la. Aku plak, smpat rakam diorang maen perang2 kertas tu. Huahahah.

Balik2 je kelas smlm, chatting dgn cik Ainaa ni. Tgh borak2, terborak pasal char kuey teow. Ape lg, sbb dah terase gile nk makan, aku pon tadi ptg lepas pg dobi, masuk kat kedai asian n cari segale barang yg perlu utk buat char kuey teow. Bukak je tenet, carik resipi n buat la. Pe susah..;n plus, kat Bordeaux ni sume barang asian yg aku perlu ade. Caaanntteekkk...sayang Bordeaux!


Takde la complicated sgt buat ni. mula2 buat paste dia ;

campuran rebusan air udang bersama shrimp paste, kicap pekat manis, sos tiram, bawang putih serta garam gula.

lepas rebus2 tu, ni la hasil paste dia..


Then pastu msk la kuey teow tu dengan ;

paste yg dibuat tadi, kuey teow, tomato, lada, taugeh, telur n segale2..


nak msk ni, sayur2 mestila segar bugar...baru best nk mkn. huahah

masakkan paste td dengan barang2 yg dah ditumis dlm kuali

goreng dgn paste td..


et voila! Jadi sudah char kuey teow à la française aku. Huahuaua.. terangkat beb!


my char kuey teow à la française


Sesungguhnya mkn dan memasak adalah terapi tension aku yg paling mujarab. Untk cik Ainaa yg ngidamkan char kuey teow, bawak2 la balik Malaysia then mkn la puas2 kat Penang tu yerk. N utk Cha yg smgt salin resipi dari aku, courage utk char kuey teow anda. Huahhaha...

p/s ; akan di ulang tayang masakan ini di Colmar disember ini. hahhaha. utk full resipi, korang google je la or carik kat myresipi.net. sekian =D

Saturday, November 15, 2008

5 things about me ( tgh bosan ok...)

Smlm after mate dah x sanggup nk ngadap bahasa2 eletrik tu, aku surf2 la nk kasik segar sikit pemikiran. Usha2 BH online, Utusan n segale mcm brite n bace blog2 org spintas lalu. Skali mase singgah kat blog Wan, senior kat France yg skrg dah keje kat mysia tu, terbace plak entry yg dia tagged aku. Deyh, dah lame x kne tagged. Rase mcm dah buat bnde alah ni dulu tp takpe la, smpena bosan hujung minggu ni aku bazirkan sikit mase buat bnde ni. Derrr

5 things in my bag

1.pensil box
2.calculator
3.nota elektrik n material structure – x kuarkan lagi plak.;adeyh
4.lampu beskal – aku standby dlm beg ni sbb skrg bila dah abes kelas kol 6 ptg, dah gelap semacam..huhu
5.glove – dah nk masuk winter, beku la tgn kalo nek beskal x pakai glove


5 things in my wallet

1.titre de sejour – mcm ic utk student asing kat france ni. Function dia same mcm IC
2.kad student, ATM, insurans kesihatan....
3.resit2 lama – aku x tau la penyakit ape aku ni. Suke benor letak resit beli or resit ATM dlm wallet sampai dah penuh nyemak tak nampak duit, baru teringt nk buang
4.seploh euro – aku pon x ske bwk cash. Suke gune debit card je
5.2 keping stamp – mane tau kan kot2 tibe2 nk antar surat, tak yah susah2 nk g tabac



lepas wallet lame aku hilang mase balik cuti kat mysia arituh, akak aku hadiahkan wallet baru. Bonia.;terase tua gilerrr pakai neh. adeyh


5 favourite things dalam bilik

1.microwave – sgt bergune kalo aku mls nk masak atau goreng2. Plus bleh kurangkan minyak kan? Jaga kesihatan.....
2.laptop dan anak2 beliau
3.katil – sbb ia sgt empuk! Dan berspring juga......
4.keyboard – sunyi2 aku main la..hiburkan hati sndiri or compose music, boleyh?
5.Cermin – xyah tanye pon da tau gune utk ape kan? ( jangok rr bohh )



=D


mic kesayangan...pendengar setia aku melalak


5 things yang ingin dilakukan

1.cepat la cuti! Nak balik Colmar. T_T
2.cepat2 pindah rumah – sangat terseksa kat rumah skrg ni
3.nak pg funfair kat bandar Bordeaux tu. Tp takde org nk teman..sob2.
4.Buat lesen kereta. =D
5.cepat2 la nak kawen.....gatai!


5 things yang sering dilakukan

1.bace blog, online paper, bla bla bla
2.makan – sukan feveret. HAHA
3.gayut – dah bleh kol free, gayut je la. Hobby
4.update blog
5.snap gambar ngan baby kesayangan nk suh ilang boring




home made Cappucino...terus susa nk tdo smlm!

malas aku nk tag sape2. nnti bnde ni pusing2 balik kat kalangan bloggers. tp kalo korang terase nk buat, kire tag dari aku utk korang yg mmbace la ok!

p/s : sengal punye heater nih...menggigil aku..n pade junior2 yg kalo ade nk tanye pape pasal formation next year, bleh la tanye. aku cube explain stkt yg mmpu.

Wednesday, November 12, 2008

A long wiken @ La Rochelle

kan dah ckp nk g rehat kat tepi laut kan? hamik..x pasal2 aku lari pg La Rochelle sbb nk lari dari kepeningan study utk 2 test ari jumaat ari tuh. after jer abes test metrology( yg sucks giler )aku terus je balik angkat beg n pg gare naek tren ke La Rochelle. La Rochelle ni satu bandar kat tepi laut yg ade bnyk gile bot2 private dok parking kat situ. ni bukan first time aku smpai sini. first time dulu mase october 2007 mase mmber2 batch buat smbutan raya kat situ.

sampai2 je LR dlm kol seblas mlm gtu, Naz n Basit dah tunggu aku kat gare. sbb kan baru smpai, aku x kuar mlm tu. just rehat n stay kt umah n tgk muvi terus tdo kat uma Naz. yelah, penat tu..;dgn ptg tu ade test lagi...pening jugak aku.



kat mane je aku pergi, mesti aku akan kne masak..ni Naz ragging aku..




2nd day x buat ape2 sgt. siang aku stay je kat umah layan muvi jugak n masak lunch utk Naz. mati kne ragging lagi kat sini. haha..xpe2. ade bnyk harta karun dlm peti sejuk dia, angkut n msk je la. siang tu cam hujan2 n mendung, sbb tu x jln. mlmnye aku kuar amik angin mlm tgk bandar LR. sekali ntah camne bleh tersangkut plak kat kedai Sushi kat situ. ape lg, terus dinner la. ade org tu smpai xleh nk jln sbb kekenyangan melampau. haha











3rd jugek tak kluar umah time siang. sbb mndung n gerimis jua.; T_T . tapi mlm tu syok sbb kanak2 LR ni buat bbq kat umah Naim. langkah kanan aku trip kali. x pasal2 dpt rase bbq diorang yg dlm umah Naim tu. berasap abes baju aku pon berbau. generally seafood sbb ari tu ari ahad, diorang x smpat beli ayam. layan je..Naim la chef utama. bagi aku la, Naim ni mcm jelmaan kawan physician aku, Syahid. huahaha

4rd day, ptg tu sblom gelap aku kluar. aku ngan Naz dah nekad kluar even cam mendung pon sbb esoknye dah nk balik. karang x pasal2 kmpunan aku nk tgk pantai. last2 sampai jugak aku kat Plage de Minime. n FYI, even bdak2 ni pon x smpai lagi kat situ. kire aku la pnnjuk jln sbb last year dah smpai situ mase Khairi bwk aku g melawat pantai kecik x berape nk cantik sgt tu. boleh la dari aku kmpunan kan..mlmnye plak aku g CV n Naz bwk aku g kedai kebab yg femes di kalangan Malaysian yg pernah dok kat LR, Le Rif. since aku x ske sgt kebab, cheese burger jd santapan aku mlm tu. huhu





tok nenek ikan pari diorang bakar ni..besar hell





'hotel' Naz..huahah


berangin..tu pasal rambut cam Blanka..


ni la muke budak yg dah lame x tgk laut..excited kanak2



suke jambatan nih...bleh bukak tutup lg

the sun shines only on my last day..;deyh

selase, last day. bgn2 je terus siap2 nk balik. aku prefer jln kaki je dari naik bas sbb aritu la matahari bersinar dgn meganye! deh, ...sbb nk amik gmbr terang, aku jln kaki g gare smbil amik2 gmbr. Naz teman aku smpai kat gare, n then aku nek tren n chow back to Bordeaux. huhu...

habees sudah weekend yg panjang aku kat La Rochelle. ekceli rase mls nk balik sbb nnti ade kelas n test lagi diz week, tp nk buat cane..;kewajipan sebagai pelajar..study la kan? ape2 pon, trimas bnyk2 kat Naz utk logement n the rest of La Rochellais utk bbq mlm tu. trimas2! ade weekend pnjng lagi hamba turun mencecah duli lagi yerk! ...( preparing for my electricity test this Saturday...)

p/s : huuu...lagi 6 minggu before cuti krismas..isk.....

Wednesday, November 5, 2008

hectic!

hidup aku kembali sunyi n hectic. bukan stkt hectic, tp bz mengalahkan mcm mase sblom cuti aritu. kelas padat. dgn test yg bnyk hampir stiap minggu, pastu dgn bebanan penat tmbh dgn skrg ni waktu siang dah pendek, buat aku tension kadang2. tiap2 ari tu tgk jadual yg dah di plan smpai sblom cuti krismas tu. duh mmg sangat pnuh. nk dekat tiap2 ari 8-6 je. satu hari plak tu ade 4 subject yg mmg mmeningkan kepala. dugaan paling berat aku cuma satu; nak kluar rumah naik beskal utk g kelas pagi2 yg sjuk pastu nk balik pulak dgn keadaan sjuk jugak plus gelap! tp siyes penat hell! rindu plak cuti minggu lepas neh...haih...

kalo dulu aku dok bising sbb asik rase sunyi je takde mmber nk berckp dlm bahse melayu. terase kosong bila takde org kat kiri kanan. zaman2 beramai2 kat Colmar dulu mmg cukup best! hambek ko skrg dah duk sorang2, merana la sorang diri. padan muke! skrg ni msk pon x mnntu. kalo baleh nk buat yg paling simple n sehat. kalo dulu2 ade je mase nk msk dgn gembiranye, skrg ni sume aku rebus n masuk microwave je. nasik pon dlm microwave, sayur ikan daging ayam sume pon dlm bnde alah tu jgk. tak merase la bdn aku nk naik sbb lemak minyak kurang. aiyah..

rapid spagheti à la tomate

ari ni exceptional. kelas aku dari pagi tadi kol 8 smpai la kol 7 suku mlm tadi baru abes. dah la nk balik rumah cuak sbb gelap. tpakse aku ikut jln besar yg bnyk kereta n lampu. dari aku kecut perut lalu lorong kecik tu, better gune jln besar tu. dgn ari ni subjek berat sume, tmbh plak beban nk study utk test atomic n metrology jumaat ptg ni, buat aku msk bnde yg simple je utk dinner aku.

smpai2 umah, sambel basuh pinggan mlm smlm, aku rebus spagehti dlm periuk n msk sayur beku dlm microwave. then dah siap sume tu, aku just bilas spagheti masak tu n masuk dlm pinggan bersayur. kemudian letak sauce spagheti tomato. siang dinner aku n terus mkn sbb sgt lapar. isk...jgn la smpai bile2 pon camni. x larat den..bukan nk merungut, n aku pon tau mmber2 aku kat tmpt lain pon camtu jgk. cume sbb dah tak tau nk borak ngan sape, kat sini je la tmpt bercerita.

ape2 pon sbb nk lepas tension, wiken panjang ni aku nk g tenangkan fikiran kat tepi laut.....boleh?

XOXO