Thursday, December 18, 2008

New Classic

aku bgn pagi dan bersusah payah mengharapkan PPP aku ade. dah la time nk g kelas pagi tadi still gelap, berkabus n sejuk nk mati. aku gagahkan jugak diri berbasikal lawan segala kesejukan n hidung aku yg berair2 sbb sjuk ni. smpai2 je, tunggu dlm 15 minit, cikgu aku x dtg. ceh. pg la aku n charles tanye kat office n makcik tu pon kol la profs ktorang tu. skali dia ckp profs ktorang x dtg! huhu..;dari smlm agi aku ekceli dah hesitate nk pg ke x kelas sbb ade uneasy feeling yg cikgu tak dtg n takde PPP untuk grup aku. aku siap buat announcement kat YM, tanye nk pg ke tak pagi ni. skali mmg btol xde..wat perabih mukus aku je..;(hanis n raffizi, u guys were rite, 'PPP je pon..;x yah g lah'..nyesal plak tak ikut ckp korang. HAHA)

so ape lg, aku pon cabut je la balik umah. since dah mmg aku takde kelas ptg ari ni, maknenye aku free satu hari. on the way balik umah, terigt nk beli brekfast n susu sbb lapor pulak la kan pepagi tu. its only 8.45 pagi n still baru nk cerah2 gtu. aku pon stop by kat satu kedai roti dekat ngan kawasan rumah ni n beli 2 roti croissant n satu roti pnjng yg ade coklat chips n cream puff dlm dia. tu la santapan org2 peghancih ni pepagi untuk sarapn diorang. nak tanak aku pon mkn jugek le. merase jd europeen kejap. ape, korang expect ade ke org nk jual nasik lemak atau roti canai ngan teh tarik kat france pepagi ni? takde bai...harapan la....(God i miss nasik lemak damn much! T_T). balik umah, mkn roti2 tu dgn 2 ketul cheese serta segelas susu sambil dok layan emel2 yg masuk pagi ni. after that, layan plak satu muvi ni..Another Cinderella Story


2 bijik croissant n roti ape ntah pnjng sket pastu ade coklat chip kt dlm..

fromage @ cheese cap La Vache Qui Rit (lembu yg tersengeh)

donno y, cepat bnar aku jatuh cinta ngan movie ni. aku tgk online je. kat utube pon ade. sbb ape aku suke? sbb ade bnyk nnyi2 n dancing n yeah that makes me move bro! jln citer pon best jgk la. n dlm bnyk 2 lagu dlm citer tu, aku tertarik dgn satu lagu ni, New Classic nnyian pelakon utama citer tu sndiri, Drew Selley. he sounds good, suara best. n FYI, aku baru tau, selama ni suara yg aku admire dlm movie High School Musical untuk lagu2 Zac Efron, is actually sore dia! mati2 aku igt Zac yg nnyi, ghupe2nye hampeh. srupe cam Shah Rukh Khan jugek. tp tak same la dlm kes SRK, sbb penyanyi utk SRK tu wajahnya takde komersial value, so xleh kuar tv. sore je best..hee. tapi Drew ni pon blakon best, so bleh la blakon filem smbil nnyi lagu sndiri. cool! n he's a good dancer too.

takde lagi sedeyh. aku dah letak lagu New Classic tu kat player aku di tepi kiri blog ni. ekceli ade 2 version, dgn tajuk yg sama. satu version rancak, satu agi version acoustic. lirik pon lain untuk dua2 lagu ni. melody 80 percent different, cume ade satu part je yang diorang ade melody same. frankly i love both songs, best. yg first version aku suke sbb dia rancak n ade komposisi chord n melody yg best, n really are my type of music. yg 2nd tu pon best, jenis acoustic ballad yg mmg kene ngan jiwa aku. korang kne tau satu perkara, aku ni bukan jenis yg suke sgt ngan lagu omputih, UNLESS lagu tu pada pandangan aku best, n kalo sekali dgr je dah bleh masuk dlm pale aku. ha, that means lagu tu aku suke ah. sorry, selektif sket bab2 lagu omputih ni.

so, dua2 version aku letak kat dlm playlist tu. korang cube dgr, mane satu pilihan korang? eheh. aku xde la nk buat poll by sms or by tv mcm dlm Impian Ilyana kat tv3 tu. but since ade ruangan komen ni, boleh korang bg pndapat kan? bukan ape. sbb aku nk letak yg paling seswai as OST Viedash ni. well, i'm waiting guys! tik tok tik tok....

p/s : aku cerewet bab2 lagu... \Ô/..;hamik aku siap pakai topi lagi angkat tangan. haha

Monday, December 15, 2008

Joget Kenangan Manis

keboringan punya pasal, aku dok la kobek2 aku nye hard disk. skali terjumpa la satu video yg buatkan aku tersenyum n tergelak sorang2 mlm smlm sblom tido. file video ni besar, n aku dgn susah payahnye cube mengecik2 kan saiz file dia tu n akhirnya misi berjaya! ape lg, aku pon terpk la nk upload kat blog, n nk share one of the sweetest moment that i have, being a prep student in Colmar..

video ni hubby kak Nab yg capture, n kak Nab bg ktorang salinan cd ni (danken Kak Nab!) time ni, ktorang kne perform untuk majlis birthday agong yg dibuat kat Bern, Switzerland. eventho ktorang bdak2 france, tp ktorang agak la dekat dgn kakitangan embassy Malaysia di Swiss berbanding embassy di Paris. so, since Colmar ni x jauh s gt dari Swiss, ktorang pon diundang jgk dtg utk tolong2 kat mjlis ni. refer la kat entry June or July this year, ade kot aku sohsehsohseh pasal mjlis ni.
n diorang mintak ktorang buat persembahan n ni persembahan dari bdak2 JPA batch aku (n Mali yg dipaksa masuk).

there, aku n Izyan as the singers, n then those 4 hunks behind us,Adi, Fariz, Mali, n Khalid. seriously, they were all so supportive n actually i did kinda have a shock bcoz these guys really can dance! (dont even bother about their 'kayu') dah lame kak Mas mintak, n ktorang dah tinggal 3 hari agi nk pg, baru la praktis. kelam kabut cam hape. men tangkap muat je. walopon takde la superb wat had we presented, but still, satisfying enough.

video

huuuuuuu T_T tibe2 rindu bdak2 ni. miss the good old days in Colmar...kalo la bleh balik putar masa......

p/s : sbb tu aku balik Colmar krismas ni...huahuah

Saturday, December 13, 2008

the Grève-Twilight Saga


Tak tau nk ckp sakit ati atau patut aku gembira dgn strike ni (OK, tanak hipokrit, aku HAPPY ade strike sbb xde kelas ngeee ). Bile la bdak2 ni nk benti buat mogok. Stiap pagi aku dtg kelas, mesti sia2 sbb smpai2 je, ade AG (assemblé général = perhimpunan umum ) dan ktorang student n profs2 bkumpul n brbincang. Deyh la..stiap kali vote, mesti ramai vote nak block kelas, means diorang tanak buat kelas. Itu la bestnye dok sini, sbb student ade kuasa jugak, bukan profs2 je yg buat decision. Skali je aku pg AG minggu ni, tu pon ari rabu pagi. Lepas AG, buat vote, ramai tanak kelas aritu. So bercuti free la aku. Dah la ptg selasa seblom tu mmg takde kelas sbb bnde alah ni. Dah 3 minggu dah ptg selasa aku takde kelas. Mati la nk catch up DAO. Pastu khamis pon takde kelas, n jumaat still ade AG juga pepagi, tapi aku x pg. Aku just msg Shobana n tanye, ari ni IUT block tak, n dia kata block lagi. Wah, cuti lagi aku jumaat. Tapi pagi tadi, pagi sabtu, test atom aku tetap brjln. Tp aku kuar2 kelas je, nmpk plak notis, kata ari isnin ni ade AG LAGI SEKALI n aku sure n sah2 aritu pon xde kelas. Wat pe nk buang mase penat2 ngayuh kan? Haha. Pastu ari selasa plak, ade journée nationale de mobilisation de l’IUT (hari tak bergerak seluruh IUT di France, means satu France x bukak kelas kot ) . tapi selasa tu stilla de xtvt, xtvt mogok rr. Nk tergelak gak ekceli tgk list2 xtvt tu. Cool , tp mls nk menyusahkan diri. Heeeee

Aku tgk ade nk buat perarakan mogok la..n nk buat petition, nk buat ceramah kat org ramai n mcm2 lagi. Tak silap aku tadi pon, ade aku terbaca, diorang kata nk buat kelas waktu mlm n TIDO jugak kat IUT mlm tu. OH noONonNO..jgn harap la den nk join eh. Heee. Pastu yg lawak nye, untuk perarakan tu, diorang bagi nama. Mission d’escargot ke ape ntah ( misi siput ), pastu diorang tampal gambar sekor siput yg comel tp muke mmg nyekit gile. Hee. Aku rase diorang bagi nama tu sbb perarakan tu kan jln slow2 kot. Ntah..

Waaahh..smpai selasa ni la dapat cuti ni gtu. Sminggu rr gtu. Then kelas 3 hari ( if IUT x block smpai jumaat la =D ) after that cuti krismas. Fuh…sejak selasa aritu mmg aku bosan gile..;seb baik la, pada petang rabu nan indah…aku dpt satu parcel kotak ini…



kotak apekah ini? jeng jeng jeng...


gunting segala salotep..


bukak! voilà...kamus apekah?


HAHA..The Twilight Saga.. tebal mcm kitab sekor2. mcm novel Harry pOtter gak tebal dia..suke rr combination kaler hitam merah n gambar cover diorang. tak menggambarkan langsung isi cerita..


the Twilight Saga

HAHA. Dah smpai sudah 4 novel Twilight Saga aku. Ari tu ntah cane ntah, aku dok surf2 kat amazon.fr, then search novel Twilight, since aku dh jatuh cinta dgn movie tu. Dah brape kali tgk ntah sbb jalan crite yg sangat la best. Pastu, kat website amazon tu, aku search sume novel dlm series Twilight saga n ntah camne, aku bleh plak TERbayar n TERbeli. =D sebagai akibat, melayang la sket duit….heeee. ade 4 novel sumenye, Twilight, New Moon, Eclipse n Breaking Dawn. Tak tau la aku hyper sgt nk baca novel2 ni sume, n dlm masa 2 hari, mlm khamis smpai la jumaat mlm, aku dh dpt dpt abeskan novel first, Twilight. Syok sgt baca sbb jln citer best. Lagi best dari dlm movie kot sbb dlm movie ubah2 sket. Cuma dlm novel takde scene suspen dlm hutan yg first Bella bg tau Edward yg dia tau Edward vampire. Dlm novel lain sket, lagi cool n tak berdebar, time dlm kerete lepas Bella diselamatkan oleh Edward dari kne kacau kat Port Angeles…n, Edward dlm novel lagi la super sweet dari dlm filem. Ngan ayat2 cinta dia, fuhlamak…kalah aku. HAHA

Siyes la korang baca la. Best. Skrg ni aku nk stat bace dgn New Moon plak. Worth aku rase beli sume tu..sbb citer dia sgt best……

P/s : sengal nye komp kecik ko tanak hidup ye? Amik ko aku sisih ko…huhuhuh. N Mr Khairi, bertamabh benci la mung dgn mamat setan durjana Edward ni sbb ade sorang makcik kat Besançon ni pon ckp beliau super handsome. HAHA ( Naa ampun! \O/ )

Friday, December 5, 2008

oh hari ini...

pusing2, sampai balik wiken. sungguh gembira sbb jumaat mlm ni dah boleh buat bnde2 yg dpt merehatkan diri. tak sedar pon kejap da blalu sminggu. tinggal lagi 2 minggu sblom cuti krismas. tolonglah dah tak sabar nk blah dari Bordeaux ni dan berjalan2 lagi (aktiviti normal cuti = jalan2)

juga hari ni aku rase, hari yg paling teruk dlm minggu ni. start kelas from 8-6, plus aku ade 2 test ari ni. dah la test sblah ptg, n pagi tadi plak 4 jam dok kat lab wat experiment pasal transfert thermique. pning2. n pengalaman teruk, tpakse meredah hujan dan angin yg kuat gile babeng punye. sejak dok bordeaux tak pernah aku terase cam kene heret dgn angin, tmbh2 naik beskal, korang bayang la cane seksa dia. pagi tadi kluar hujan jgk, tapi tak lebat. sampai2 je ket IUT, terus hujan benti. adeh. pastu balik umah tgh hari sbb nk lunch. dah siap mkn pizza segera ape sume, bace2 emel n paper online, aku pon stat la nk gerak balik g IUT sblah ptgnye utk exam math n transfert thermique yg cam haram tu.

tak tau la ape nasib, aku start2 naik beskal je, takde alarm, takde petunjuk, tibe2 je..ZZZZZZUUUUUUUUUUUUSH ! hujan turun lebat gile2 + angin yg sgt kuat. takde nak kasik2 warning, terus je mncurah2. dah la time tu tak smpai pon lagi separuh jalan. dgn gagahnye aku kuatkan jugak diri g IUT sbb nk pekse punye pasal. sanggup ku redahi segale kat depan mata smpai satu thp aku rase nk patah balik umah je sbb penat sgt lawan angin. time tu, rumah aku still dekat lagi sbb aku pon baru suku je jauh dari umah. tapi takpe, harung jugak la.

smpai2 IUT, aku mmg dah exhausted gile2. dgn baju sume basah, jeans kasut n stokin sume cam kne rendam dlm baldi, aku masuk la IUT. mase tu tak pk pasal test pon, just pk cane aku nk keringkan baju ni sbb sgt tak selesa. then merasa la aku 4 jam test petang tadi dgn all wet from head to toe. dgn soalan yg mmn tak kesiankan student, tmbh plak dgn jeans kasut n baju basah pe sume, aku dgn sabar jawab sume soklan. sikit terganggu ekceli konsentrasi, sbb sejuk n kulit dah gatal2. adeyh. yg bestnye, hujan ni mcm dengki kat aku je. the moment aku masuk je dlm bgunan IUT, terus hujan benti gtu je. matahari tak segan silu kluar mnunjukkan diri. adeyh..wat a day...

dah, kerana sangat tension yg amat, aku amik kputusan utk masak2, n mkn spueh hati smbil tgk citer Twilight. selamat la, citer Twilight ni sgt memikat hati aku dan buat aku terlupe dgn kesengsaraan ari ni. damn cool vampire dlm citer ni! how i wish i am a vampire. bleh buat aksi terbang2 n lompat2 melawan vampire2 yg jaat. n plus, this one vampire sgt pandai pilih baju. dress up smart seyh! tapi jgn harap la aku nk dress up cam dia. dia ensem so seswai la. aku hanya aku...terima seadanya..hahah



dah melalut plak. deyh..

Tuesday, December 2, 2008

Grève = Strike = Mogok


masuklah mane2 surat khabar ke, blog ke, atau ape2 je halaman bertulis mengenai mogok di France ni, sume org akan kate,..'ye, mogok di adalah sukan kegemaran orang2 perancis'. utk sape2 yg x tau, kat france ni la, stiap kali ade je government buat satu2 kputusan baru atau undang2 baru, then diorang tak puas hati dan merasakan kepentingan diorang terancam, akan berlakulah sesi mogok ni atau dlm bahse french nya, 'grève', atau in english, 'strike'.

dari pengalaman aku sendiri la yg dah dok kat france ni sejak september 2006 ni, tiap2 tahun akan ade je bnde alah greve ni. pastu pulak, diorang nye mogok ni bukannye jenis kecik2, yg buat perhimpunan ke ape ke. selain perhimpunan, diorang akan buat gak something like, tak dtg kerje atau menghentikan service2 public yg sangat menyusahkan org. contohnye mcm akhir tahun lepas, time presiden France, Nicholas Sarkozy buat sistem baru pasal bnde2 bersara ni. aku tak phm sgt ekceli ape masalahnye. tp yg aku tau time tu, bnyk tren2 n metro2 tak jln. pengangkutan awam terganggu sbb diorang tak dtg kerje n kesannye, menyusahkan cikgu algebra aku nk dtg ngajar, n mnyusahkan aku nk beli tiket utk holiday. sume ni diorang buat semate2 nk dptkan perhatian Nicholas dan nk tunjukkan betape tidak puas hatinye diorang dgn keputusan tu.

dalam mogok ada impian

mcm hari ni jugak. seluruh IUT kat france ni buat mogok sbb tak silap aku, ade satu undang2 baru mengenai IUT ni yg dibuat oleh tak silap aku minister education france. ntah, aku pon x sure. correct me if im wrong. kalau undang2 baru ni terlaksana, akan terancam la sistem IUT berserta diplome nya, dan juga IUT2 yg ade kat france ni akan ade masalah terutama dari segi penyaluran wang.

sebagai kesan sampingan kat ktorang yg student ni, director2 mula kumpulkan ktorang dlm satu suasana yg agak sempoi dan mule berceramah pasal apa yg sedang berlaku. diorang mintak ktorang same2 berjuang (ceh..huahah) dgn diorang nk tegakkan hak IUT. aku terase mcm berkumpul buat mesyuarat tergempar nk serang negara org je. n ptg tadi, sume IUT kat france ni tutup dan kelas batal. wahah..aku pula, profite la dgn tdo n tgk muvi je ptg tadi. ( matila dah dua minggu takde kelas technical drawing ngan informatique sbb bnde greve ni )

bukan ape, satu je aku salute dgn diorang2 ni. diorang btol2 amalkan sistem demokrasi yg mane rakyat juga berhak bersuara untuk tentukan nasib negara. diorang ni, dlm tv ke surat khabar ke, selambe je nk kutuk2 presiden. tak kesah pon nk kne saman ke, nk kne tutup stesen tv ke..sbb bnde tu takkan berlaku. sbb diorang sgt faham ape itu ertinya kebebasan bersuara rakyat = D E M O K R A S I

p/s: kalau la kat tv malaysia buat gtu, maunye terus nk kne tutupkan stesen tv tuh? sekadar renungan... =D