agak tension gak sbb dalam mase sbulan ni kne siapkan projek PPP aku. Duh bnyknye kne type. Nasib baik aku dah buat sume. Tinggal type je. Takde la nk pening2 nk ngarang ayat2 french ni. N stiap kali datangnye jumaat, sume bdak2 kelas aku akan diserang sawan. Sbb esok sabtu n weekend, dah cam mls nk g kelas. So time kelas Chemical Bondings, bdak2 da cam mls gile bljr. Mr Laison dok explain kat depan, diorang ni bleh plak maen2 baling2 kertas kecik gumpal2 tu. Haha. Sronok gak tgk diorang maen. Sbb diorang maen sorok2 tp cikgu tu perasan gak. Tp dia sporting naseb baek la. Aku plak, smpat rakam diorang maen perang2 kertas tu. Huahahah.
Balik2 je kelas smlm, chatting dgn cik Ainaa ni. Tgh borak2, terborak pasal char kuey teow. Ape lg, sbb dah terase gile nk makan, aku pon tadi ptg lepas pg dobi, masuk kat kedai asian n cari segale barang yg perlu utk buat char kuey teow. Bukak je tenet, carik resipi n buat la. Pe susah..;n plus, kat Bordeaux ni sume barang asian yg aku perlu ade. Caaanntteekkk...sayang Bordeaux!
Takde la complicated sgt buat ni. mula2 buat paste dia ;
campuran rebusan air udang bersama shrimp paste, kicap pekat manis, sos tiram, bawang putih serta garam gula.
lepas rebus2 tu, ni la hasil paste dia..
Then pastu msk la kuey teow tu dengan ;
paste yg dibuat tadi, kuey teow, tomato, lada, taugeh, telur n segale2..
nak msk ni, sayur2 mestila segar bugar...baru best nk mkn. huahah
masakkan paste td dengan barang2 yg dah ditumis dlm kuali
goreng dgn paste td..
et voila! Jadi sudah char kuey teow à la française aku. Huahuaua.. terangkat beb!
my char kuey teow à la française
Sesungguhnya mkn dan memasak adalah terapi tension aku yg paling mujarab. Untk cik Ainaa yg ngidamkan char kuey teow, bawak2 la balik Malaysia then mkn la puas2 kat Penang tu yerk. N utk Cha yg smgt salin resipi dari aku, courage utk char kuey teow anda. Huahhaha...
p/s ; akan di ulang tayang masakan ini di Colmar disember ini. hahhaha. utk full resipi, korang google je la or carik kat myresipi.net. sekian =D
26 comments:
kalo ta jd balek mesia hiver neh pon..char kuey teow colmar pon jd je
kan???tp mak sho gne kuey teow yg btol la...perlu bwk dr besancon kah.?
waaahah
;p..
nyam²... sedapnyer... ayen.. noel ni gi mana??
ainaa - mak tau ke pasal citer CKT ni?
sofwan - cube la soff..layan gak rr.;hee;.noel ni g paris n balik colmar kot...
ooo.... asyik gi paris jer... xnk singgah pau ni ke??
teringin jugak...tp dah buat plan awal2 la...paris ni pon sbb mmber dari london nk turun. then lepak colmar je. haha. org cuti kite balik kg rr
salam ayen..
wahhh sedapnye...
tetibe plak lapar..
nwys, kitorg nnti turun gak colmar..
iA.. nnt leh masak2 bgitu ye.. =)
salam raff..deyh..ramainye nk turun colmar..bleh baut knduri kndara ni! hahah
hehee sedapnyerr:p
mestilah
aku maybe turun gak... insyaAllah..
sungguh menakjubkan! LELAKI.MUDA.MASAK!!
rizz - bolehla tahan...haha
soff - waa...ko turun jgk ke? knduri jom!
silent girl - erk..it is considered as normal for young malaysian guy abroad to cook what..kalau tak..kbulur n kempunan la jawabnye...haha
oit.. blog ko da jadik blog mknn plak..
hahaha..
makan utk hidup..dan hidup ad criter...so, skalikan je la...huahhaha
oih oih
ramainyer org da komen
aku telamabat! haha
ok cm biase :
1. masak mende ni kt colmar?
ajak aku sekali taw sbb aku pun di sane nnt! haha. buat lebih lebih sbb akan ade dua org extra. daku dan kekaseh hatikuh. HAHA :D
2. aku da beli tiket g colmar! smpai hari 20hb sbtu pkl 1 lebih ptg. huuu. 23hb baru gerak paris.
3. lagi 4 mggu na cuti en? aaa excited! (haha padehal giler la lame agyh)
4. oh aku pun ta suke gune menatang osiloskop tuh.
5. okayh neyh je. haha. taa~
ayen...gambar udang2 sekalian very tempting..
pass2 la resepi2 lain plak..hehe
emm... bagos2. blog ini dah ghupe blog recipe. saye akan belajar memasak melalui ini. xsedap, siaplah kamu nanti!!!! kih kih kih. aku wat jadi xsedap, siap ko ayen.. heee~ =P
izyan - weh mek, panjang la ko komen..mls nk reply...cume nk ckp, aku g colmar 25 looorrrrrr;;;; tak smpt jumpe kamu..
^_^ - haha..sile la cube...btw sapo nih?
zatie - eh eh..ko jgn salahkan aku kalo x sedap! hahaha sile2 bljr untuk nobita anda ok.. =D
Salam~
akak selalu je singgah sini sebenarnye. akak link kan blog awaklah yea.
Bestnye char koay teow tu. teringat malaysia..
Jaga shobana baik2 kat bordeaux okey!
salam kak
ooooo...silent reader yer..baik2...nnti sy link akak jugek ok..akak mesti lagi best masak dr sy nye..huahah
shobana? ok i will...huahah
aih ainaa?lagi gebu la ko nanti...bagus2, banyakkan lagi spesis lelaki universal kat dunia ni. tapi kalo kat umah, mesti la kita nak makan bini kita masak, ye tak?hahaha!apa lagi Apok?p la belajaq masak.
byk plak org komen sini...
eyh sengal aih mejah..
aku reti mask pe..doi..
haha!
keje nk mengantoikn aku je mejah ineh..tape2..adei..
aku masak jenab ko kang..br tau..
mejah - lelaki universal? wahaha stuju2 !
naa - ha bace encik mejah itu berkata2. kene bljr masak! gagaga
aku nak join kemeriahan boleh? hahaha. pergh pergh. sedapnye. tak boleh jadi ni.
ça a l'air bon en tt K! XD
komen2 saya :
1. bagus2 die prononce betul. insyaAllah terpuji nnti ayin jadinya sebab sebut selalu jadi doa.
2. hakhak kiter terima la kenyataan bahwa belajo kat france mmg camtu.
3. wah nnti kitorang smpai colmar pon noel juga sampai la ahad! rumah malik telah pon kami tempah sebagai penginapan 5 bintang.
courage2 jusqu'à noel n sampai habis belaja. lol ^^,
anaa - ouais.. ca a lair bon. tu veux que je te fasse un? haha
mas - deyh..manusia2 renne mmg suke komen pnjng2 ke? ahah..jjumpe kat colmar je la eh! kite wat soiree di situ nnti..huahah
Post a Comment