Tuesday, July 7, 2009

durian oh tempoyak

dah sminggu lebih aku kat mysia. the heat, lebeh kurang same je mcm kat france mase aku tinggalkan aritu. dah summer, panas pon lebeh kurang je. cume ade la sejuk² sket. n, aku takde la berpeluh gile² kot mcm kat mysia ni. kat sini rase mcm nk tekup je tuala atas kepale..kasik tak meleleh air masin tu.

makan, kompen heaven (percayalah..Malaysia syurga makanan, semua ada..).. sume aku try. aku mmg tiap² hari timbang berat badan aku, n yg best nya, utk sminggu pertama ni, berat tak berubah. haha. aku pon tak tau ape aku mkn smpai lemak² makanan mcm mlas je nk mlekat² kat dalam badan niH. maybe sbb aku amalkan minum air panas lepas makan kot? tu petua org² jepun la bagi nk elakkan lemak² berketul² n bleh nyebabkan penyakit jantung. kat majalah mane ntah aku bace.

tambah² skrg ni musim durian. fuh. kiri kanan jalan meriah org dok melonggok² buah tu utk dijual. aku ni bukannye fanatik sgt dengan durian, tp kire aku makan la jugak. takde la terjelir lidah kalo tak dpt durian tu. yg aku suke part musim durian ni, selain dari org dok riuh (plus ade fun fair kat tmpt aku skrg ni ^^), mesti bnyk org jual TEMPOYAK. yes, tempoyak, fevret aku. aku sndiri pon tak sure sejak bile aku ske tmpoyak. maybe start f5 dulu kot, mase kat hostel ade mmber bawak tmpoyak, aku try, n trus fall in love. hari tu ktorang beli la durian, n since ade lagi durian yg tak abes, n stok tempoyak kat rumah ni dah abes ( aku sorang je mkn, sbb yg makan tmpoyak dlam rumah ni aku ngan ibu je..yg laen² pandang pon tak hingin kot), aku pon decide buat tmpoyak sndiri ^^.

ape susah, google je, mcm² resipi ada. aku pon terus la buat, my first home made tempoyak.


ape susah, korang amik isi durian tu, then korang gaulkan dengan garam sket. jgn bnyk² sgt. agak² je la. utk mcm sebnyk bekas ni, aku letak satu sudu kecik garam je


lepas tu, jgn lupe letak atas penapis dulu n toskan air dia. kalo korang masukkan dlm bekas terus, nnti berair².so, aku suggest letak le dlm penapis tu dlm satu mlm bfore letak dlm bekas.


haha..kalo nk sodap lagi, korang letak la cili sket. aku buat dua version, satu yg natural, satu agi berlada. yg berlada ni, aku tumbuk bawang merah senonet gtu je, then lada n ikan bilis kemudian gaul² kan ngan tempoyak tu. sedap sket kot, ade pedas² sket..pastu korang smpan la dalam 2 hari kot, baru rase sedap..

tak tau la brape lame bleh tahan dgn bnyk ni je tmpoyak.

ps: lulus ujian undang² jalanraya berkomputer. semakin hampir kepada lesen kereta. hehe

Wednesday, July 1, 2009

I'm home.

huaaaaarrghhh (gaya² menguap dan terus patah² kan jari tangan ). laaaaaaaame sungguh aku tak menaip. aku pon x tau sejak bile dah. tak silap aku last mase pg Angouleme arituh. oh. tapi takde sape yg nk tunggu pon, aku pon x kesah.

bukan ape, aku sangat bizi bfore balik maysia nih. lepas je dari angouleme, aku ade 3 minggu before balik mysia. minggu tu mmg gile² aku bizi sbb ade test sepanjang minggu. mane tak nye, nk studi. dah la kire final week exam la. aku pon nk lulus perikse gak kan, takkan nk dok bejalan stiap mase. then lepas tu, nk kene uruskan hal pindah rumah, nk cari rumah, nk call rumah, dan nk cari pemindah rumah. bukan kerje senang. pg bakar kulit tiap² hari bjln tgh² panas. smpai sun burn aku dibuatnye, nak² tgh time summer. lepas tu, nk kene pg tgk budak 2nd year present diorang punye project practical diorang lagi. dah la wajib, 6 presentation nk kene tgk pulak tuh! pastu nk kene kemas rumah lagi sbb nk pndah rumah baru. so rumah lame kene la masukkan barang² dlm kotak ape sume. sampai sakit blkg aku mengalahkan org tua kot. lepas je aku dan pakcik pemindah barang letak barang kat rumah baru, terus aku bla g ke Paris utk balik mysia. penat doe.

sblom balik mysia tu, aku g tdo uma En Yusri kat paris. seb baek ade Mochenkt skali, takde la segan sgt. agipon, alah..encik Yusri je kot. takkan nk segan. eheh. mekasih bnyk² la en Yusri sbb bg tumpang satu mlm. en Yusri pon dah nk balik Mysia, n stop jadi penasihat pelajar kat france n balik bertugas kat mysia smule. hopefully responsable baru akan se-cool pak Yus. ari tu, aku, Anis, mochenkt, Fan n Ainaa , ktorang jln² skali beli barang souvenir nk bwk balik.

Fan, Ainaa, Anis n Mochenkt ..shopping souvenir kat Sacre Coeur bfore balik. ari ahad pon ramai org.


kebetulan, aku ngan chenkt pakai baju ala² same style. haha

spnjng perjalan dlm flite nk balik mysia, aku takleh tdo. dua jam je dpt tdo. pastu yg len² tak tau nk buat ape, just dok tgk muvi spnjng mase. seksa nk tunggu 12 jam abes dan smpai kat KLIA. serun pon ade sbb ade mase flite bergegar², cuaca tak brape baik spnjng pjlnn. nak² kes plane crash maken kerap. mintak jauh ya Allah.

smpai² je KLIA, aku tunggu skjp bfore ibu ngan ayah dtg jmput. gembire dapt balik mysia smule utk cuti. masuk² je kereta, aku request lepak mamak dulu nk brekfes nasik lemak, sbb dlm flite dah abes nasik lemak. hahha. tp ayah bwk ktorang g mane ntah dulu, in de middle of nowhere, kat kawasan ladang ke ape ntah kat selangor tu. stgh jam pejlnan dari KLIA kot. aiyo. lepas tu baru dpt mkn nasik lemak lauk kerang aku yg pertama. aku mmg balun makan je. otw nk balik terengganu tu pon, time benti mkn aku dah mkn macam² lauk. pastu mlmnye mase abg aku belanje dinner, sempat aku order lambchop. kat france aku xpnah jmpe plak. so teringin nk makan..

gambar first aku snap in Mysia after a year. ntah kat mane² la bapak aku bwk ktorang neh....

kesimpulan, aku sgt hepi balik mysia n akan terus dgn plan nk jalan²,jumpe mmber², buat lesen, lepak², n makan². jom jalan jom!

ps : hOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! baru 2-3 hari dok umah dah buncit